AKTIVNOSTI U SKLOPU CAS PROGRAMA, IBDP

SARADNJA I DRUŽENJE SA VRŠNJACIMA IZ GRUBB FONDACIJE

U sklopu CAS programa koji obuhvata kreativne, sportske i društveno korisne aktivnosti, naši učenici IBDP programa se trude da imaju što više aktivnosti koje im omogućavaju da se razviju kao ličnosti, kao društveno odgovorni građani, sa osećajem za dobro i važno. Jedna od najlepših stvari na tom putu razvoja je sticanje novih prijateljstava i upoznavanje sa drugim kulturama i običajima.
Proteklih mesec dana, učenici programa međunarodne diplome, gimnazije Crnjanski, su se družili sa svojim vršnjacima, polaznicima GRUBB fondacije. Gipsy Roma Urban Balkan Beats (GRUBB) fondacija je osnovana 2006. godine, a za cilj ima obrazovanje mladih Roma kroz umetničke i edukativne programe. Naša škola im je bila partner na projektu nazvanom “Njihovi životi”, odobrenom od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Realizacija ovog projekta je obuhvatala nekoliko faza: fotografsku onlajn radionicu, obilazak i fotografisanje okruženja i svakodnevice mladih iz druge sredine, po principu razmene, pri čemu su impresije umetnički uobličene i prenete na fotografije koje će se sukcesivno objavljivati na društvenim mrežama GRUBB organizacije i naše škole. Na ovaj način fotografije će postati posrednik u povezivanju i upoznavanju mladih iz različitih sredina i kultura. Cilj njihovog objavljivanja jeste smanjenje stereotipa i predrasuda kod mladih, kao i podsticanje razumevanja i slanja pozitivnih poruka o romskoj deci i omladini.
Tokom proteklog perioda, drugari iz GRUBB organizacije su posetili našu školu, ugostili su nas i upoznali sa svojom kulturom u mahali, a zatim smo zajedno prošetali centrom grada, družili se i napravili pregršt zanimljivih fotografija. Čitav ovaj projekat predstavlja samo početak našeg druženja, a unapred se radujemo i nekoj novoj saradnji, jer smo u ovoj od srca uživali.

Koordinator CAS programa: Ana Radiša Uskoković

Obrazovni Sistem "Crnjanski" ne šalje neželjene promotivne e-poruke, ponude ili druge komunikacije. Za sve informacije o upotrebi podataka od strane Sistema "Crnjanski" pročitajte politiku privatnosti